torsdag 25 april 2013ATT LEVA I TYSKLAND VAR SLIT OCH VI LEVER INTE DÄR NU. VAD LEVER VI I?
I Hitlers bok Min Kamp kallades alla judar för parasiter och han nedvärderade deras liv till snyltgäster som likt en skadlig bacill utbreder sig mer och mer, så snart han finner en gynnsam jordmån. Och propagerade att en judes närvaro får samma följder som en parasits: där han uppträder, dör värdfolket förr eller senare ut. Tysklands befolkning matades med den här typen av felaktig information om judar på tv, radio och i tidningar. När jag besökte förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem intervjuades en man som överlevt förintelsen på film och berättade att han och skolkamraterna i ”Elementary school” (lågstadiet) undervisades i rasbiologi varje dag. Och till och med de judiska barnen i skolan blev ofta mobbade och nedslagna av skolkamraterna. I Hitlers retorik kallades judarna för parasiter, även fast de egentligen bara var människor. 

Något jag oroar mig för är hur en människa med en åsikt har makten att påverka miljoner av människor. Hur många tyska familjer hjärntvättades inte till att tro att deras judiska vän och granne sen 20 år tillbaka, egentligen var ett kriminellt missfoster? Hur många unga, förnuftiga män hjärntvättades inte till att bli omedvetna, obarmhärtiga monster? När man tittar ut på hur världen ser ut idag, är det otäckt att notera att människor faktiskt är så lätt påverkade. Att se hur en människa kan påverkas av en låt är helt otroligt, och känns på många sätt väldigt sjukt. Hitler hade sänt ut propaganda och påverkade sina invånare under nästan 20 års tid innan världskriget bröt ut. Och det ledde till döden för så otroligt många helt oskyldiga människor.

Boken The Wave som skrevs av Todd Strasser 1969 handlar om hur en High school lärare i USA under en vecka förvandlade sin klass till en naziliknande grupp, medan de i skolan studerade andra världskriget och förintelsen, för att bättre kunna svara på frågorna om hur det tyska folket kunde låta Hitler genomföra sina planer. Alltså hur lätt vårt beteende kan förändras och hur lätt våra åsikter kan påverkas. I dagens samhälle har vi också det tidskrävande internetet som har tagit globaliseringen till en helt ny nivå. Där nyheter, subjektivt som objektivt återberättade, sprids snabbt som elden och forum för åsikter att delas är det proppfullt av. Hur mycket lättare är det inte att nu påverka folkmassor än det var på 1930-talet? Borde vi vara oroliga? 

Men jag vill gärna tro att dagens samhälle har ett växande förnuft så att vi lär från historien och nu kan vara medvetna om vad det är vi lyssnar på och fyller oss med. Dock fortsätter krig att bryta ut även då historien visar att det bara innebär ödeläggelse, smärta och död. Det är så vi människor fungerar i många fall, vi lär oss bäst av våra egna misstag och tror att resten av reglerna inte gäller oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar